Стриївська громада
Житомирська область, Звягельський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правила виживання: як діяти у разі ядерного вибуху

Дата: 10.11.2022 14:56
Кількість переглядів: 159

На жаль, ніхто не може точно сказати, якою є ймовірність найгіршого сценарію нинішньої війни – застосування росією ядерної зброї.

 

Що робити, якщо ядерний вибух застав у приміщенні?

Для початку потрібно переконатися, що повітря не потрапляє до приміщення – закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер. І навіть з урахуванням виконання цих умов, краще перебувати у кімнаті без вікон.

Залишайтеся в укритті, доки органи влади не надасть інші інструкції: не вимикайте радіо або інший засіб зв'язку, щоб не пропустити повідомлення.

Не використовуйте водопровідну воду, доки не буде сповіщення про те, що вона безпечна. Не їжте і не торкайтеся нічого, що могло б отримати радіоактивне забруднення.

Своїх хатніх тварин потрібно також тримати в укритті.

 

Що робити, якщо ядерний вибух застав у дорозі?

У жодному разі не можна дивитися у бік спалаху в небі. Це світлове випромінювання триває кілька секунд, але настільки інтенсивне, що може спричинити опіки відкритих ділянок тіла та тимчасове засліплення.

Якщо ядерний вибух застав вас у дорозі, потрібно зупинити транспортний засіб на безпечній ділянці та перекрити попадання повітря всередину нього.

Вуха необхідно закрити навушниками, рот і ніс – маскою або тканиною, дихати потрібно тільки через них до потрапляння в укриття.

Також потрібно прийняти захисну позу – прикрити голову руками та опустити лікті на коліна.

Після вибуху буквально протягом кількох хвилин потрібно знайти, де сховатися – укриття, підвал, бетонні будівлі з мінімальною кількістю вікон та дверей.

 

Що робити, якщо ядерний вибух застав на вулиці?

Перше правила – не дивитись на спалах. Потрібно відразу знайти поглиблення, в якому можна сховатися від уламків та ударної хвилі.

Усі відкриті ділянки тіла потрібно прикрити, закрити обличчя маскою, шарфом або хусткою, надіти навушники чи окуляри.

Необхідно лягти на землю обличчям донизу, ногами у бік вибуху, руки покласти під себе. Після вибуху потрібно якнайшвидше знайти собі укриття.

 

Алгоритм дій в укритті після ядерного вибуху

Перш ніж зайти в укриття, потрібно обережно зняти верхній шар одягу (на ньому залишається велика кількість радіоактивного пилу) або повністю переодягнутися. Одяг потрібно помістити у герметичний контейнер чи пластиковий пакет та зберігати подалі від людей та тварин.

Після потрапляння в укриття при можливості потрібно прийняти душ з милом і вимити голову шампунем – якщо проточна вода безпечна. Якщо ні, потрібно ретельно вимити руки, обличчя та всі відкриті ділянки тіла бутильованою водою або обтертися вологими серветками чи вологою тканиною.

В укритті потрібно закрити всі вікна, двері, вентиляційні отвори. По можливості тримати дистанцію з іншими людьми, не торкатися їх.

Крім того, не можна їсти нічого, що могло отримати радіоактивне забруднення. У разі ядерного вибуху можна використовувати: будь-які продукти у вигляді консервів, пляшок, банок, коробок; продукти з холодильника та морозильної камери. Перед тим, як відкрити банки, пляшки тощо всю їхню поверхню потрібно протирати вологою серветкою, як і кухонне начиння.

В укритті потрібно весь час тримати увімкненим радіо, щоб не пропустити інструкції влади.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора