Стриївська громада
Житомирська область, Звягельський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Дата: 12.07.2024 11:13
Кількість переглядів: 58

Африканська чума свиней (АЧС) – високо контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке викликається ДНК-вірусом.   

          Вакцин і ветеринарних препаратів, що захищають від цієї хвороби, не існує.

          Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.

          Останнім часом ускладнилась і дедалі погіршується епізоотична ситуація в світі щодо АЧС свиней, в тому числі і в Україні та Житомирській області (в Бердичівському районі виявлено захворювання свійської свині).

Шляхи зараження африканською чумою свиней.

          Свині інфікуються не лише контактуючи з хворими тваринами, а й через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозяться хворі тварини.

           Комахи, хижі птахи, звірі та домашні тварини можуть бути переносниками вірусу, м’ясопродукти від хворих тварин є фактором розповсюдження збудника. Людина цим захворюванням не хворіє.

           Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин вам необхідно дотримуватись наступних правил:

          - Тримайте тварин у закритих приміщеннях і не випускайте їх на вигули.   

          - Обов’язково повідомте про наявність у вас свиней свого дільничного лікаря ветеринарної медицини, який зробить щеплення тварині проти класичної чуми свиней (безкоштовно).

          - Закуповуйте доброякісні корми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та місце походження корму.

          - Не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки

          - Регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти комах та кліщів.

          - Регулярно та комплексно боріться з мишовидними гризунами.

          - Зберігайте високу культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевозити живих та забитих тварин без ветдокументів.

          - Здійснюйте подвірний забій тільки з дозволу державної служби ветеринарної медицини.

          - По можливості утримуйтесь від приватних поїздок до країн та зон, в яких зареєстровано африканську чуму свиней, ні в якому разі не перевозьте з неї тварин та продукцію тваринного походження.

          - Ні в якому разі не купуйте м'ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним !!!

При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки просимо терміново повідомляти в Звягельське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за адресою: м. Звягель, вул. Івана Франка, 48

е-mail: novvol_dergprod@ukr.net

тел. (04141)3-50-40


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора