Стриївська громада
Житомирська область, Звягельський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сіль і здоров’я: корисні поради

Дата: 11.03.2025 10:54
Кількість переглядів: 5

Ми звикли, що сіль – незмінний атрибут нашого життя.          

Сіль - це поєднання двох найважливіших мінералів: натрію і хлориду. Вона покращує смак нашої  їжі, а також важлива для життя людини.

Особливо важлива  сіль для електрично активних клітин, до яких належать усі наші нейрони, мозок, хребет та  м’язи. Це також невід’ємний компонент шкіри та кісток.

Натрій у солі потрібен для підтримки необхідної кількості води в організмі, а також  він допомагає клітинам засвоювати поживні речовини.

Дефіцит натрію призводить до гіпонатріємії, яка може викликати сплутаність свідомості, дратівливість, ослаблені рефлекси, блювоту, судоми та кому.

Так чому все частіше звучать слова, що споживання солі згубно для нашого здоров'я?

Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин.

Всесвітня організація охорони здоров'я  рекомендує щодня споживати п'ять грамів солі, що містить два грами натрію. Це приблизно еквіваленто чайній ложці. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі. Середнє споживання у світі становить майже 11 грамів. Це може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, раку шлунка, ожиріння, остеопорозу та захворювань нирок.

Щороку, за оцінками ВООЗ, через надмірне вживання солі помирає біля 2 мільйонів людей.

Точний вплив рівня солі на організм залежить від генетики людини. Аналіз сечі може виявити, чи у вашому організмі занадто багато або занадто мало солі.

 Надаємо поради  для того, щоб непомітно почати вживати менше солі:

-  Привчіть себе читати склад продуктів, які купуєте, і перевіряти не лише дату виготовлення, а й вміст солі. Завжди обирайте продукти з меншою кількістю солі. Велика частина солі (75%) вже міститься в готових стравах та продуктах, додана виробниками хлібобулочних або ковбасних виробів, консервів, маринованих продуктів, чипсів, соусів, напівфабрикатів тощо. 

- Старайтесь мінімально використовувати сіль, коли готуєте вдома. Менша кількість солі у стравах не означає, що вони втратять смак.

-  Замість солі до страв додавайте чорний перець або суміш перців, зелень, натуральні спеції та лимонний сік – вони можуть зробити вашу їжу смачнішою.

- Приберіть сільничку зі столу.

- Не досолюйте їжу, не скуштувавши її.

- Їжте більше фруктів та овочів і вибирайте консервовані або заморожені продукти без додавання солі.

- Обмежте фастфуд.

- Подумайте про використання замінника солі, але уникайте цього, якщо у вас захворювання нирок.

- Дотримуйтесь дієти DASH (дієтичні підходи до зупинки гіпертонії), яка, як доведено, знижує артеріальний тиск.

Будьте певні, ваші рецептори досить швидко звикнуть до змін і ви відчуєте справжній смак їжі.

У прагненні дотримуватися раціонального харчування не варто впадати в крайність: взагалі відмовлятися від солі.

 

Все добре, що в міру!  Бережіть себе і будьте здорові!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт